Šišanje pudle – Sve što treba da znate

Zašto je važno da se pudle šišaju?

Šišanje pudle je ključni deo nege ove rase, jer ne samo da poboljšava izgled, već i doprinosi zdravlju i udobnosti vašeg malog prijatelja. Dugotrajna dlaka pudli može se zapetljati, stvarati čvorove i skupljati nečistoće, što može uzrokovati neprijatnosti i probleme sa kožom. Osim toga, pudle koje se neredovno šišaju, mogu patiti od pregrevanja, naročito tokom letnjih meseci. Stoga, redovno sisanje pudlice može znatno poboljšati njen kvalitet života.

 

Kako odabrati pravu frizuru za pudlu

Izbor frizure za pudlu zavisi od mnogo faktora uključujući tip dlake, stil života i želje vlasnika. 

Devojka radi sisanje pudle, pravi joj trendi frizuru

 

Neke od popularnih frizura za pudle uključuju “klasičnu” pudl i lavlju frizuru, i različite varijacije kratkih frizura. 

 

Važno je razgovarati s profesionalnim frizerom za pse ili se konsultovati sa stručnjakom kako biste odabrali frizuru koja najbolje odgovara vašem psu.

Izbor pudline frizure zavisno od godišnjeg doba

Pudle, poznate po svojoj prepoznatljivoj kovrdžavoj dlaci, zahtevaju posebnu negu tokom različitih godišnjih doba. Kako bi se održao njihov izgled, komfor i zdravlje, važno je razmotriti uticaj sezone na izbor pudline frizure.

 

1. Proleće: Osveženje i Priprema

Proleće označava povratak toplijeg vremena, ali i obilje padavina. U ovo doba godine, pudlina dlaka može biti sklona upijanju vlage i prljanju. Kratke i praktične frizure su popularan izbor za proleće. Da biste izbegli česta kupanja, frizure poput “puppy cut” ili “teddy bear cut” mogu pomoći da se vaša pudla oseća prijatno i izgleda besprekorno.

 

2. Leto: Borba s Vrućinom

Leto donosi visoke temperature i sunce koje može biti neprijateljsko prema pudlinoj dlaci. Duža dlaka može uzrokovati pregrevanje. Stoga, za toplije dane, popularne su frizure koje ostavljaju krzno kratkim, ali i pravilno zaštićenim. Lavlja frizura za pudlu je odličan izbor jer ostavlja krzno na licu i šapama, a skraćuje telo. Pravilna hidratacija i zaštita od sunca su takođe ključne.

 

3. Jesen: Prirodni Prelazak

Jesen donosi promene u bojama i teksturama okoline. Vlasnici pudli često biraju frizure koje se uklapaju u ovu sezonu, kao što su “kontinentalni” ili “klasični” stilovi. Ovakve frizure za pudle ostavljaju krzno na određenim delovima tela, dok ga na drugim delovima skraćuju. Ovaj prirodni prelazak je popularan jer pudli omogućava da se uklopi u jesenju paletu boja.

 

4. Zima: Toplota i Zaštita

Zima donosi hladnoću i sneg, a pudlinoj kovrdžavoj frizuri može biti potrebna dodatna zaštita. Za hladnije dane, “hunting clip” ili “puppy cut” s ostavljenom dugom dlakom na licu i nogama, mogu pomoći da se pudla zaštiti od hladnoće. Takođe, nošenje odeće ili jakne može biti korisno za dodatnu toplinu i zaštitu.

Možda će vas zanimati i naš tekst kako osisati maltezera kod kuce.

frizura za pudlu tokom zime

Važno je napomenuti da je izbor frizure za pudlice u velikoj meri lična želja vlasnika, ali takođe treba uzeti u obzir potrebe i dobrobit vašeg psa.

Sezonski uticaji na izbor pudline frizure igraju ključnu ulogu u očuvanju izgleda i zdravlja vašeg ljubimca tokom cele godine.

 

Stoga, obratite pažnju na vremenske promene i prilagodite frizuru kako biste obezbedili srećno i udobno iskustvo za svoju pudlu u svakoj sezoni.


Koraci pripreme za šišanje pudle kod kuće

Ako odlučite da šišate svoju pudlu kod kuće, treba da se pravilno pripremite. To uključuje nabavku pravog alata, kao što su makaze i češljevi, kao i stvaranje sigurnog i udobnog okruženja za vašeg ljubimca. Treba se temeljno informisati o tehnikama šišanja i pravilima bezbednosti kako biste obezbedili uspešno sisanje pasa.

Kako se brinuti o pudlinoj dlaci pre šišanja

Dlaka pudlice je jedan od njenih najupečatljivijih atributa, ali i zahteva posebnu pažnju kako bi bila zdrava i čista. Pravilna priprema pudline dlake pre šišanja je od suštinskog značaja kako bi se postigao željeni rezultat i osiguralo udobno iskustvo za vašeg krznenog prijatelja. U nastavku ćemo istražiti ključne korake i savete za pravilnu pripremu pudline dlake pre šišanja.

 • Redovno češljanje i čišćenje

Dobar početak je redovno češljanje pudline dlake. Koristite češalj ili četku pogodnu za njen tip (npr. češalj za gustu i kovrdžavu dlaku). Ovo će pomoći u sprečavanju stvaranja čvorova i zapetljavanja. Takođe, češljanje uklanja nečistoće, mrtve dlake i suvišno krzno, čime se poboljšava cirkulacija vazduha kroz dlaku.

 • Kupanje i pravilna higijena

Pre šišanja pudle potrebno joj je kupanje kako bi se uklonile nečistoće i ulja iz dlake. Koristite specijalni šampon za pse koji je odgovarajući za pudline potrebe. Nakon kupanja, pažljivo osušite dlaku peškirom i obavezno osušite fenom, ako je to potrebno. Vlažna dlaka može biti teška i teže se šiša.

 • Određivanje željene frizure

Pre nego što počnete s pripremom pudline dlake, važno je da znate kakvu frizuru želite postići. To će vam pomoći da se fokusirate na određene delove tela, kao što su glava, noge ili telo. Ako niste sigurni, konsultujte se sa stručnom osobom.

 • Ispitivanje kože i pregled kandži

Obratite pažnju na pudlinu kožu i nokte tokom pripreme. Pregledajte da li postoje rane, osipi ili iritacija. Ako primetite bilo kakve probleme, konsultujte se sa veterinarom pre nego što nastavite sa šišanjem pudle. Takođe, pregledajte i skratite kandže kako biste izbegli povrede tokom šišanja.

 • Ostavljanje specifičnih delova dlake

U zavisnosti od frizure za pudlu koju želite postići, možda će biti potrebno ostaviti određene delove dlake dužim, kao što su “šare” ili uši. Pažljivo označite ove oblasti kako biste znali gde treba da ostavite dlaku dužom.

 • Zdrava ishrana i hidratacija

Zdrava ishrana i hidratacija igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave dlake. Pazite da vaša pudla dobija pravilnu ishranu bogatu hranljivim sastojcima. Dobra hidratacija će takođe doprineti sjajnoj i zdravoj dlaci.

Šišanje pudle u salonu: Šta treba da znate

Ako se odlučite za profesionalni salon, važno je znati šta možete očekivati i kako se pripremiti za taj proces. U ovom tekstu, razmotrićemo šta treba da znate kada odlučite da svoju pudlu odvedete u salon.

 • Izbor salona

Prvi korak je izbor kvalitetnog i pouzdanog salona za pse. Tražite preporuke od drugih vlasnika pasa, pregledajte recenzije i ocene na internetu, i obavezno posetite salon kako biste se uverili u čistoću i profesionalnost osoblja. Takođe, pitajte za sertifikate ili licence koje potvrđuju da frizeri imaju potrebno obučavanje i iskustvo za rad sa psima, posebno pudlama.

 • Konsultacija sa Frizerom

Pre nego što započnete šišanje pudle, obavezno obavite konsultaciju sa frizerom. Ovo je prilika da razgovarate o željenom stilu, dužini dlake, i posebnim zahtevima vaše pudle. Frizer će vam pomoći da odaberete frizuru koja odgovara potrebama vaše pudle.

 • Redovnost Šišanja

Pudle zahtevaju redovno šišanje, obično na svakih 6 do 8 nedelja. Ukoliko vaša pudla ima gustu i brzo-rastuću dlaku, možda će biti potrebno i češće šišanje. Potrudite se da uspostavite redovni raspored šišanja kako biste održavali izgled i zdravlje dlake.

 •  Održavanje Higijene

Šišanje nije samo o estetici, već i o higijeni. Duga dlaka pudle može lako postati prljava, stvarati čvorove i skupljati nečistoće. Pravilno skraćivanje dlake omogućava lakše čišćenje i održavanje higijene vašeg ljubimca.

 • Priprema Vaše Pudle

Pre nego što odvedete svoju pudlu u salon, obavezno je da je pripremite. Ovo uključuje češljanje dlake kako biste izbegli čvorove i zapetljavanje. Takođe, trebalo bi da je okupate dan ili dva pre termina kako bi frizer mogao da radi s čistom dlakom.

 • Praćenje Zdravstvenog Stanja

Tokom šišanja, frizer može primetiti promene na koži, rane simptome problema sa ušima ili očima, ili druge zdravstvene probleme.

Redovno šišanje pudle takođe omogućava bolje praćenje njenog zdravlja.

 • Posle Šišanja

Nakon što pudla bude ošišana, vlasnici često uživaju u dodatnom razmazivanju svojih malih ljubimaca. Stoga možete zatražiti dodatnu uslugu kao što je furminiranje, kupanje pasa, sečenje noktiju kod pasa, skidanje kamenca kod pasa. To može biti dodatni komfor i novo iskustvo za vašeg psa.

Cena šišanja pudle u našem salonu

U našem salonu cena šišanja pudle iznosi 1200 dinara. Ova naša usluga uključuje potpuno kupanje psa, njegovo šišanje i feniranje. Inače, na cenu utiče i veličina vaše pudle. Stoga, ako imate vrlo malog psa, cena će naravno biti niža ili ako je u pitanju veoma veliki pas, cena će biti proporcionalna njegovoj veličini.

Cena od 1200 dinara za šišanje pudle odnosi se na pudle koje imaju standardnu veličinu, niti su premale, niti su prevelike. Za više informacija budite slobodni da nas kontaktirate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *