Skidanje kamenca kod pasa - Ističemo najbitnije informacije!

Sigurno ste već čuli o problemu koji se često javlja kod pasa – stvaranju kamenca na njihovim zubima. Ove tamne naslage ne samo da oštećuju zube, već najčešće uzrokuju druge probleme kod pasa, a tiču se oralnog zdravlja. Dodatna neprijatnost jeste da prisustvo kamenca može rezultirati neprijatnim zadahom iz usta vašeg psa.

 

Zašto je bitno redovno skidanje kamenca kod pasa?

Pre nego što se pojavi kamenac na zubima, postoji plak. U pitanju je lepljiva, bela naslaga koja se formira na zubima pasa. Plak se oblikuje iz bakterija i ostataka hrane i već par časova posle obroka može se primetiti na zubima.

skidanje kamenca kod pasa

 

U toku jednog celog dana, plak se, usled reakcije s mineralima iz pljuvačke, kreće postepeno stvrdnjavati. Kako vreme prolazi, plak se akumulira i mineralizuje, što rezultira nastankom zubnog kamenca kod pasa. 

 

Prisustvo zubnog kamenca može ozbiljno narušiti oralno zdravlje pasa jer može prodreti ispod desni – potencijalno problematično stanje jer kamenac može uticati na to da se desni odvajaju od zuba.

 

Ovo često dovodi do gingivitisa, tj. upale desni. Ukoliko se skidanje kamenca kod pasa ne radi redovno, onda kamenac može prouzrokovati paradontozu što podrazumeva povlačenje desni i potencijalno ispadanje zuba.

 

Pored bola koji uzrokuje, ovo stanje takođe može stvarati probleme zbog bakterija koje mogu ući u krvotok i uticati na funkciju bubrega ili jetre. Stoga je redovno skidanje kamenca kod pasa od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja vašeg ljubimca i njegovu opštu dobrobit.

Možda vas zanima i tekst na temu: secenje noktiju kod pasa

reklama baner

Koliko često treba skidati zubni kamenac kod pasa?

Vrlo je bitno da što ranije posvetite pažnju oralnom zdravlju svog psa, a to je otprilike sa njegove dve ili tri godine. Ovo se posebno odnosi na male pse, koji svoje prvo uklanjanje kamenca treba da imaju do svoje druge godine. Glavni razlog jeste taj što u ovom periodu počnu da budu prepoznatljivi paradontalni problemi. 

 

Skidanje kamenca kod pasa u pravom trenutku igra ključnu ulogu, čak i ako nema očiglednih znakova kamenca. Vaš pas može osećati bol, koji se ne može videti golim okom, a da biste saznali kako se vaš pas stvarno oseća potrebno je obaviti detaljan pregled desni i rendgenski snimak zuba.

 

Što se tiče učestalosti, jednom u godinu dana je dovoljno skidati kamenac većini pas, dok za manje pse važi dvaput godišnje. Oni imaju drugačiji pH pljuvačke pa se zbog toga kod njih kamenac mnogo brže i stvara. 

 

Takođe, vrsta hrane za pse igra ključnu ulogu. Hrana grube teksture, kao što su granule, sprečava stvaranje plaka jer je pas dovro sažvaće. Stoga se hrana lepo skida sa zuba i smanjuje mogućopst za nastanak kamenca.

 

S druge strane, kada pas konzumira meku hranu, plak ostaje na zubima, nema čišćenja hrane sa zuba kao kad pas jede čvrstu hranu. Stoga meka hrana je češći uzročnik kamenca. 

 

Posetite i našu stranicu: šišanje pasa u Beogradu.

Koliko dugo se skida kamenac kod pasa?

Ultrazvucno skidanje kamenca kod pasa je procedura kojom se u potpunosti uklanjaju plak i kamenac sa zuba. A koliko vremena će ova transformacija trajati? Pa, obično negde između 45 i 60 minuta, ali to naravno zavisi od toga koliko se kamenca nataložilo na zubima, opšteg stanja zuba i da li će biti potrebno izvaditi neki zub.

 

A nakon što se probudi iz anestezije, vaš mali drugar će vrlo brzo doći sebi. U retkim situacijama, taj period oporavka može potrajati nešto duže, a tokom tog vremena, možda će biti malo pospan ili će mu apetit biti manji.

Da li se kamenac uklanja samo pod anestezijom?

 Skidanje zubnog kamenca kod pasa obično zahteva primenu anestezije iz više razloga. Prvo, anestezija omogućava veterinaru potpunu kontrolu nad postupkom, obezbeđujući detaljan pristup svim zubima, bez rizika od povređivanja životinje. Osim toga, pas ostaje nepomičan pod anestezijom, što olakšava rad veterinara i smanjuje rizik od povreda tokom procesa.

 

Drugi bitan aspekt anestezije je mogućnost temeljnog čišćenja svih površina zuba, uključujući i one koje su skrivene ispod desni, gde se često nakuplja kamenac. Ovako detaljno čišćenje doprinosi efikasnom rešavanju problema oralnog zdravlja.

Anestezija takođe obezbeđuje da pas ne doživljava stres ili nelagodnost tokom postupka, što je važno za njegovu dobrobit. Na taj način, postupak uklanjanja kamenca može se izvesti bez stvaranja nepotrebnog stresa za životinju. 

beli zubi psa nakon uklanjanja zubnog kamenca

Naposletku, važno je napomenuti da anestezija štiti i osoblje koje obavlja postupak od potencijalno opasnih situacija koje mogu nastati ako pas nije potpuno nepomičan tokom tretmana.

Iako je uklanjanje zubnog kamenca obično povezano s primenom anestezije, ključno je da se skidanje kamenca kod pasa sprovodi pod nadzorom iskusnog veterinara i uz upotrebu odgovarajućih metoda anestezije kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit vašeg ljubimca.

 

Takođe bitna stvar jeste da kada je pas pod anestezijom neće udisati komadiće kamenca koji su skinuti

Da li znate šta je furminiranje?

Cena profesionalnog uklanjanja kamenca kod pasa

Ako vas zanima skidanje kamenca kod pasa cena u salonima se uglavnom kreće oko 10.000 dinara. Naknada zavisi od veličine vašeg psa, kao i od količine nataloženog kamenca. Što je pas veći i što je količina kamenca veća, to će i iznos biti viši.

 

Svakako, ako vas zanima skidanje kamenca kod pasa cena će vam biti najjasnije predstavljena putem telefonskog razgovora. Stoga, budite slobodni da kontaktirate neke od salona koje reklamiramo kako biste čuli detalje oko samog procesa.

Iskustva o samostalnog skidanju kamenca kod pasa

Jedna od članica foruma Ana.rs izjavila je da u pet shop radnjama možete nabaviti poseban set za skidanje kamenca kod pasa. On se u proseku kreće od 50 do 150 evra. Ono što ih razlikuje je uglavnom materijal od kog je set izrađen. 

 

On se koristi vrlo jednostavno. Na poleđini pakovanja piše uputstvo, tako da samo sledite smernice. Set ima alat koji je sličan onom koji se koristi za uklanjanje zanoktica. Njega možete nabaviti i u nekim bolje opremljenim apotekama. Svakako preporučujemo da uzmete onaj od hirurškog čelika. 

 

U suštini, kamenac kod psa treba što pre skinuti, ne čekati dok mu zubi požute.

 

Neki ljudi ovo rade samostalno koristeći čepove od piva ili neku drugu oštru metalnu površinu, ali na ovaj način se dosta rizikuje pri skidanju kamenca. Javlja se rizik za nastanak povrede psa ili narušavanje njegovog zdravlja ukoliko se kamenac ne otkloni kako treba.

 

Jedan od članova pomenutog foruma ističe da se mogu kupiti specijalne igračke namenjene psima da ih grizu i da tako štite svoje zube od kamenca. Možete istestirati ovaj savet i videti da li je validan.

Prirodne metode i sredstva za skidanje kamenca kod pasa

 

Skidanje kamenca kod pasa može biti složen proces, a prirodni pristupi mogu pomoći u prevenciji i blagom smanjenju kamenca. Međutim, oni neće uvek biti dovoljni za potpuno uklanjanje već formiranog kamenca. Stoga evo nekoliko prirodnih sredstava i metoda koje možete koristiti u preventivne svrhe:

 

  • Voda: Redovno dajte svom psu čistu vodu. Sveža voda pomaže u sprečavanju stvaranja kamenca.
  • Kosti za žvakanje: Pružite svom psu prirodne žvake, kao što su kosti od govedine, koje mogu pomoći u održavanju čistih zuba.

  • Kokosovo ulje: Kokosovo ulje ima antibakterijska svojstva i može pomoći u održavanju oralnog zdravlja. Možete ga dodati u hranu svog psa ili koristiti kao pastu za čišćenje zuba.

  • Perilica za zube: Koristite posebne peralice za zube ili gaze kako biste redovno čistili zube svog psa. Ovo može pomoći u smanjenju plaka.

  • Dodaci ishrani: Razmotrite dodatke ishrani koji podržavaju oralno zdravlje, kao što su enzimi za čišćenje zuba.

Važno je napomenuti da ako je kamenac kod psa već formiran, prirodne metode možda neće biti dovoljne za njegovo uklanjanje. U takvim slučajevima trebalo bi da posetite veterinara kako biste razgovarali o mogućim tretmanima, uključujući profesionalno skidanje kamenca kod pasa ili čak njegovo hirurško uklanjanje.

 

 

Možda će vas zanimati i kupanje pasa

 

Da zaključimo…
Skidanje kamenca kod pasa je vrlo važno, ne samo zbog toga da bi im zubi bili belji, već i da bi vaš pas bio zdraviji. Ne čekajte da zubi vašeg psa potpuno požute i da vaš ljubimac dobije neku bolest zuba. Neka vam bude navika da psa vodite redovno na skidanje kamenca, a on će vam zbog toga biti zahvalan.