Kupanje pasa: Kako okupati psa s lakoćom?

Kad kažemo ,,kupanje pasa”, kakav vas osećaj obuzme? Verovatno ne baš radostan, zar ne?! No, ne brinite se, jer postoji način da kupanje vašeg ljubimca pretvorite u zabavu!

I to možete postići bez obzira koristili šampon ili ne! Da, dobro ste pročitali, čak i soda bikarbona može biti vaš saveznik u ovom zadatku. Zašto bi vam kupanje psa stvaralo glavobolju, kada to može biti prilika za pravu igru i zabavu sa vašim ljubimcem?!


Kupanje pasa nije toliko komplikovano i ne razlikuje se previše od procesa kupanja kod ljudi. Međutim, ako bi vaš pas mogao da sastavi listu stvari koje mu nisu omiljene, kupanje bi verovatno bilo na samom vrhu.

kupanje pasa, kako okupati psa kod kuce kao profesionalac


A zašto onda mnogi vlasnici osećaju nelagodnost pri samoj pomisli na kupanje svog psa?

Pa, kupanje pasa često završava na listi manje prijatnih stvari koje vlasnici treba da obave, jer može potrajati, dovesti do nekoliko nereda, i često ne deluje kao nešto zabavno.

Sada, ako se pitate kako možete pretvoriti ovo iskustvo u uživanje i za sebe i za svog ljubimca, držite se ovog teksta!

U nastavku vam pružamo nekoliko saveta o tome kako okupati svog psa na način koji će biti prijatan i za vas i za vašeg ljubimca.

reklama baner

 Kako izgleda prvo kupanje pasa kod kuće?

 

Kupanje pasa kod kuće može biti jednostavno i bez stresa. Možete koristiti kadu, tuš kabinu ili dvorište ako je vreme povoljno. Ključ uspeha leži u pravilnoj pripremi i postupanju, posebno ako je ovo vaše prvo kupanje psa kod kuće.

 

 • Korak 1: Priprema je ključna. Skupite sve što će vam biti potrebno: najmanje dva peškira za sušenje, dodatni peškir ili podlogu za dno kade ili tuš kabine, specijalni šampon za pse i posudu za ispiranje. Pre nego što nabavite šampon, informišite se o tome koji šampon najbolje odgovara tipu kože vašeg psa.
 • Korak 2: Četka je važan deo pripreme. Pre nego što krenete sa kupanjem, dobro očetkajte dlaku vašeg psa. Ako primetite zamršenosti, odsecite ih kako biste olakšali šamponiranje.
 • Korak 3: Pazite da voda ne uđe u uši vašeg psa. Koristite pamučne kuglice od vate da zaštitite uši, ali budite pažljivi da ih ne stavite preduboko.
 • Korak 4: Postavite peškir na pod pored kade ili tuš kabine kako biste sprečili klizanje vašeg psa i obezbedili mu sigurnost.
 • Korak 5: Pre nego što unesete psa u kupatilo, napunite kadu mlakom vodom. Neki psi ne vole zvuk ili osećaj vode, pa će ovo pomoći da se naviknu.
 • Korak 6: Održavajte toplinu u prostoru zatvaranjem vrata kupatila. Ovo posebno važi kada je u pitanju kupanje psa zimi.
 • Korak 7: Postavite svog psa u kadu i dajte mu vremena da se navikne na vodu.
 • Korak 8: Navlažite psa od glave do repa koristeći posudu za kupanje ili tuš, a zatim nanesite šampon za pse. Počnite sa leđima, pa pređite na stomak, noge i rep. Operite ga temeljno i šamponirajte ga dva puta.
 • Korak 9: Pažljivo isperite vašeg psa kako biste uklonili sve tragove šampona, a posebno obratite pažnju da šampon i voda ne dospeju u uši ili oči.
 • Korak 10: Nakon ispiranja, obrišite psa pažljivo peškirom. Za zdravlje kože i dlake, pomaže prirodno sušenje. Nakon što se osuši, nežno ga češljajte.

I ne zaboravite nagraditi svog malog prijatelja nakon kupanja kako biste mu pokazali da je dobro obavio posao i da mu sledeći put neće biti toliko neprijatno.

Možda vas zanima i furminiranje pasa.

baner za sajt

Koliko često kupati psa?

Ovo pitanje često postavljaju vlasnici pasa, jer žele da obezbede odgovarajuću higijenu svog ljubimca, ali se istovremeno boje da ne preteraju. Kao i u mnogim stvarima u vezi sa psima, odgovor na ovo pitanje glasi: “To zavisi.”

 

Previše često kupanje može naškoditi zdravlju vašeg psa i uzrokovati probleme sa kožom i dlakom, pa je bitno pridržavati se jednostavnog pravila: kupajte svog psa samo kada je to zaista potrebno.

 

Učestalost kupanja pasa zavisi od različitih faktora, uključujući tip dlake, osetljivost kože i uslove u kojima vaš pas živi.

 

Na primer, psi koji žive u stanu obično zahtevaju češće kupanje kako bi ostali uredni i bez neprijatnih mirisa. Koliko često ćete kupati svog psa takođe zavisi od toga koliko se zaprlja tokom vremena provedenog napolju. Često, četkanje može biti dovoljno da ukloni nečistoće i osveži dlaku.

 

Rase pasa sa kratkom ili bez dlake obično zahtevaju češće kupanje radi održavanja higijene kože i zaštite od sunca.

 

Pse sa dugom dlakom potrebno je kupati jednom u 4 do 6 nedelja, dok ostale rase pasa obično mogu biti okupane jednom svakih nekoliko meseci ili samo kada se pojavi neprijatan miris.

 

Važno je napomenuti da često kupanje može ukloniti prirodna ulja koja psa štite, što može uzrokovati probleme sa kožom i dlakom.

 

Kupanje psa posle vakcine

Kada je u pitanju kupanje psa posle vakcine, najbolje je sačekati nekoliko dana dok se pas potpuno oporavi i oseća opušteno.

Iako postoji situacija kada je kupanje hitno potrebno, u tom slučaju, ograničite se na čišćenje samo delova tela koji su prljavi.

Kada su štenci u pitanju, preporučljivo je sačekati najmanje jednu do dve nedelje nakon svake vakcinacije pre nego što ih okupate, jer imunološki sistem štenaca je slabiji i podložniji bolestima. 

 

Osim toga, važno je da obratite pažnju na empatiju prema svom psu kako biste prepoznali kako se oseća i kako bi mu pružili najbolju negu.

baner za sajt

Kako kupati psa bez sampona?

Svi mi vlasnici pasa smo doživeli situaciju kada se naši ljubimci zamaste i zaprljaju, a mi nemamo šampon za pse pri ruci. Ali ne brinite, postoji nekoliko alternativnih opcija koje možete iskoristiti koristeći sastojke koje već imate kod kuće.

 

Važno je napomenuti da kada se odlučite za alternativne šampone za pse, potrebno je voditi računa o nivou pH kako biste izbegli iritaciju kože vašeg psa.

 

Prvo, važno je naglasiti da korišćenje ljudskih šampona za kupanje pasa obično nije dobra opcija. Ljudska koža ima niži pH od kože pasa, a sastojci u ljudskom šamponu nisu prilagođeni psima. Korišćenje ljudskog šampona može izazvati suvu kožu kod vašeg psa i učiniti ga podložnim alergijskim reakcijama. 

lepo okupan pas bez sampona

Takođe, psi često ližu svoju dlaku, što znači da mogu uneti toksine koji se nalaze u ljudskom šamponu.

 

Kada koristite alternativne šampone, preporučuje se pažljivo pratiti svog psa nakon kupanja kako biste bili sigurni da nema alergijskih reakcija ili iritacija kože.

 

Dakle, kako da operete svog psa bez šampona za pse? Imamo dve alternative koje možete isprobati: kupanje sodom bikarbonom i kupanje pasa sapunom za bebe.

 

Kupanje pasa sodom bikarbonom

Soda bikarbona ima široku primenu i često se koristi u domaćinstvu, ali možete biti iznenađeni koliko je efikasna i za vaše kućne ljubimce. Možete je koristiti kao suvi šampon za pse.

Jednostavno utrljajte sodu bikarbonu u dlaku vašeg psa, izbegavajući deo oko ušiju i lica. Ostavite da deluje nekoliko minuta kako bi upila ulje i neprijatne mirise, a zatim temeljno izčešljajte svog psa. Vaš ljubimac će se osećati sveže i njegova dlaka će zablistati.

Takođe, možete napraviti rastvor od 3 kašike sode bikarbone na 1 litru tople vode. Ovaj rastvor možete utrljati u dlaku psa, a zatim koristiti šampon za pse kao i obično. Ovakav tretman će vam pomoći da neutrališete neprijatne mirise i oterate neželjene goste poput buva.

 

Soda bikarbona može se kombinovati sa šamponom za pse kako biste pružili dodatnu negu vašem psu. Ovo je odličan način da vašeg ljubimca očistite kada nemate vremena za klasično kupanje.

 

Kupanje psa sapunom za bebe

Kada je reč o upotrebi ljudskih sapuna na vašem psu, sapun za bebe često je najsigurnija alternativa, osim ako ne koristite specifično formulisane sapune za pse.

Na primer, Johnson & Johnsonov sapun za bebe može biti odlična opcija za pranje vašeg psa. Sapuni za bebe su pažljivo razvijeni za osetljivu kožu i formulisani da budu izuzetno blagi.

 

Preporuka je da se kupanje psa sapunom za bebe radi jednom mesečno. Ako se odlučite za češće kupanje od toga, preporučljivo je da koristite onaj hidratantni kako biste izbegli isušivanje kože. Generalno, nemojte češće kupati svog psa od jednom sedmično, osim ako vaš veterinar ne preporuči drugačije.

baner za sajt

Kako kupati psa zimi?

Nega krzna vašeg psa je važna čak i kad napolju vladaju hladni zimski meseci, s obzirom na to da se sneg, so, i prljavština lako zadržavaju na dlaci. Redovno kupanje psa zimi je nužno kako biste očuvali njegovu čistoću i zdravlje.

 

Održavanje topline u vašem domu je ključno kada je u pitanju kupanje psa zimi. Uverite se da je kupatilo dovoljno toplo, a ako je potrebno, dodatno ga zagrejte.

 

Kada perete psa zimi, ne izvodite ga napolje dok se potpuno ne osuši. Zimske temperature mogu brzo ohladiti mokru dlaku, što može dovesti do prehlade ili drugih zdravstvenih problema. Stoga je važno zadržati psa u toplini i suvoći nekoliko sati nakon kupanja.

 

Ako je vašem psu potrebno da provodi vreme napolju, suvo pranje može biti odlična opcija. Međutim, važno je napomenuti da zimske temperature nisu prijateljske za kupanje napolju, pa je bolje da se odlučite za topli dom ili usluge samouslužnog pranja ako vaš pas postane prljav tokom hladnih dana. Kupanje psa zimi na otvorenom može biti štetno za njegovo zdravlje i udobnost.

baner za sajt

Kupanje steneta – Kako okupati stene

Kupanje steneta zahteva pažnju i komforno okruženje. Prethodna priprema je ključna. Nabavite odgovarajući šampon za štenad, peškir, posudu s toplom vodom i četku.

 

Prostoriju u kojoj ćete kupati štene treba održavati toplom i bez promaje.

 

Pre ulaska u kadu, umirite štene igrom i maženjem. Prilikom provere temperature vode, pazite da bude blaga, oko 37°C, kako biste bili sigurni da će štenetu biti komforno.

 

Nežno postavite štene u vodu, pazeći da ga ne preplašite. Rukama ga mazite kako biste ga opustili, jer će štene tako vodu lakše prihvatiti. Upotrebite nežan šampon za štenad i obavite temeljno pranje, izbegavajući oči, uši i usta. Blago masirajte kožu kako biste uklonili nečistoće.

 

Pažljivo isperite štene čistom vodom da biste uklonili svu penu i šampon s dlake. Nakon toga, nežno ga umotajte u peškir i upijajte vodu. Izbegavajte fen za kosu, jer zvuk i toplota mogu biti zastrašujući.

 

Kada završite kupanje steneta, pažljivo ga počešljajte kako biste održali njegovu dlaku čistom i urednom. Na kraju, nagradite ga sa nekoliko poslastica i maženjem kako biste stvorili pozitivnu asocijaciju prema kupanju.

 

Postepeno uvodite štene u ovu rutinu da bi se osećalo sigurno i udobno tokom kupanja. Strpljenje i nežnost ključni su za uspešno kupanje šteneta.

 

Pružamo i uslugu trimovanje pasa.

baner za sajt

Kako okupati velikog psa?

Kupanje velikog psa može se činiti kao izazov, ali uz nekoliko korisnih saveta, to može postati mnogo lakše. U letnjim mesecima, možete koristiti dvorište i crevo s hladnom vodom kako biste okupali svog psa na otvorenom.

Evo nekoliko koraka za uspešno kupanje vašeg velikog psa:

 • Pripremite prostor: Pre nego što počnete s kupanjem, pripremite prostor za tuširanje vašeg psa. To može biti dvorište ili kupatilo, ali važno je da bude dobro osvetljeno i da imate sve potrebne stvari pri ruci.
 • Suvo kupanje pasa: Suvo pranje je odlična opcija za velike pse, posebno ako nemate pristup većoj kadi. Koristite specijalni suvi šampon za pse koji će pomoći u uklanjanju nečistoća iz dlake vašeg psa. kupanje velikog psa kod kuce
 • Pažljivo ispiranje: Prilikom ispiranja šampona, koristite tuš ili crevo. Bitno je dobro isprati psa da bi se sva nečistoća i ostaci šampona uklonili s kože. Ovo će sprečiti svrab i suvoću kože.
 • Bezbednost je ključ: Da biste izbegli neželjene situacije, držite svog psa na povocu tokom kupanja, a povodac pričvrstite za čvrstu i stabilnu podlogu.
 • Nagrada za dobro obavljen posao: Na kraju kupanja pasa, ne zaboravite ga nagraditi poslasticom za njegovu strpljivost i dobro obavljen posao.

Prateći ove korake, kupanje vašeg velikog psa može postati mnogo lakše i prijatnije iskustvo za vas i vašeg ljubimca. 

baner za sajt

Cime kupati psa da ne smrdi?

Da biste kupali psa i održavali njegovu higijenu tako da ne smrdi, koristite odgovarajuće šampone za pse i pravilnu tehniku kupanja. Evo nekoliko koraka kako to postići:

 

>> Odaberite pravi šampon

Ako vas zanima cime kupati psa da ne smrdi prvi korak je odabrati šampon za pse koji je blag, pH uravnotežen i formulisan za određenu potrebu vašeg psa. Evo nekoliko popularnih vrsta šampona koji su se pokazali efikasnim u održavanju psa čistim i bez neprijatnog mirisa:

 

 • Antiflošni: Ovi šamponi sadrže aktivne sastojke koji pomažu u kontroli buva i krpelja, što može smanjiti neprijatan miris uzrokovan parazitima.
 • Hipoalergenski: Ako vaš pas ima osetljivu kožu ili alergije, hipoalergenski šamponi su blagi i ne sadrže iritirajuće sastojke.
 • Šamponi za specifične potrebe: Postoje šamponi formulirani za posebne potrebe, kao što su suva koža, perut ili kožne infekcije. Odaberite šampon koji odgovara specifičnim potrebama vašeg psa.
 • Prirodni: Neki vlasnici preferiraju prirodne šampone koji sadrže prirodne sastojke poput aloe vera, kokosovog ulja i čajevca. Ovi šamponi su blagi i nežni prema koži i dlaci psa.
 • Neutralni: Šamponi s neutralnim pH vrednostima posebno su formulisani da očiste psa bez narušavanja prirodne ravnoteže kože. Ovo je važno za održavanje zdrave kože i dlake i sprečavanje neprijatnih mirisa.

Najbolji šampon za vašeg psa zavisi od njegovih specifičnih potreba i osetljivosti kože. Preporučljivo je konsultovati se s veterinarom kako biste dobili preporuke koji je najbolji za vašeg psa. Osim toga, pravilna ishrana i redovna nega takođe igraju ključnu ulogu u održavanju svežeg mirisa vašeg psa.

 

>> Pravilna učestalost kupanja

Ne perite svog psa prečesto, jer često kupanje može ukloniti prirodna ulja s kože i izazvati suvoću. Za većinu pasa, kupanje svaka 2 do 3 meseca je dovoljno. Međutim, učestalost može varirati ovisno o pasmini i potrebama vašeg psa.

 

>> Temeljno ispiranje

Prilikom kupanja, pazite da dobro isperete šampon kako biste uklonili sve ostatke. Šampon koji ostaje na koži može izazvati svrab i neprijatan miris.

 

>> Sušenje

Nakon kupanja, temeljno osušite svog psa. Vlažna dlaka može privući nečistoće i neprijatan miris. Možete koristiti sušilo za kosu ili peškir za sušenje.

 

>> Redovno četkanje

Četkanje psa redovno pomaže u uklanjanju nečistoća i sprečava stvaranje čvorova u dlaci, što može uzrokovati neprijatan miris.

 

>> Pravilna ishrana

Ishrana igra ulogu u mirisu psa. Pravilna ishrana koja zadovoljava nutritivne potrebe vašeg psa pomoći će mu da održi zdravu kožu i dlaku, čime se smanjuje rizik od neprijatnog mirisa.

 

Održavanje redovne higijene i primena ovih saveta pomoći će vam da vaš pas ostane čist i bez neprijatnog mirisa. Ako primetite da vaš pas ima konstantan neprijatan miris, moglo bi biti znak nekog zdravstvenog problema, pa je dobro posavetovati se s veterinarom kako biste isključili moguće zdravstvene uzroke.

baner za sajt

Kako okupati psa koji ne voli vodu?

Okupati psa koji ne voli vodu može biti izazovno, ali postoje načini da se to učini što manje stresnim za vašeg ljubimca. Evo nekoliko koraka koje možete pratiti:

 • Pripremite se unapred: Kupite sve što vam je potrebno pre nego što počnete. To uključuje šampon za pse, peškir, četku, posudu s toplom vodom, poslasticu i sve ostalo što ćete koristiti tokom kupanja.
 • Pripremite psa: Pokušajte smiriti psa prije kupanja. Pustite ga da se igra i opusti neko vrijeme kako bi se smanjio njegov stres. Dajte mu poslasticu ili igračku kako biste ga zainteresovali.
 • Polako uvodite vodu: Počnite postepeno dodavati toplu vodu u kadu ili lavor dok vaš pas još nije unutra. Pustite ga da osjeti vodu i navikne se na nju.
 • Primenite blag pristup: Kada je pas spreman za ulazak u vodu, budite blagi. Govorite mu umirujuće reči i mazite ga kako biste ga smirili.
 • Koristite odgovarajući šampon: Odaberite šampon za pse koji je nežan prema koži i dlaci vašeg psa. Nemojte koristiti šampon za ljude jer može iritirati kožu psa.
 • Temeljito isperite: Pažljivo isperite svu penu i šampon s dlake psa. Ostaci šampona mogu izazvati svrab ili iritaciju.
 • Koristite četku: Nakon kupanja, koristite četku da temeljito osušite i iščešljate dlaku psa. To će mu pomoći da se brže osuši i izgleda uredno.
 • Nagrađivanje: Nakon što završite kupanje, nagrađivanje psa poslasticom ili igrom može stvoriti pozitivnu asocijaciju prema vodi.
 • Postepeno navikavanje: Ako vaš pas i dalje ne voli vodu, postupno ga uvodite u ovu aktivnost. Možda ćete morati ponavljati postupak više puta kako biste ga postepeno navikli na kupanje.

Važno je da ostanete smireni i strpljivi tokom ovog procesa kako biste smanjili stres vašeg psa. Ako imate problema s kupanjem pasa, razmislite o tome da potražite našu pomoć.

baner za sajt

Prosečna cena kupanja pasa u salonima

Osnovni cilj mnogih salona jeste pružiti visokokvalitetnu uslugu po pristupačnim cenama kako bi svi vlasnici mogli omogućiti svojim ljubimcima održavanje zdravlja i čistoće. Stoga, kada je u pitanju kupanje pasa cena varira zavisno od njihove veličine:

 

 • Mali pas: 1800- 2.000 dinara
 • Srednji pas: 2.300-2.500 dinara
 • Veliki pas: 3.300 dinara
 • Veoma veliki pas: 4.300 dinara

Da zaključimo:

Ne čekajte da vaš pas izgubi sjaj i vitalnost svoje dlake. Posetite naš salon za pse u Beogradu i dopustite nam da se pobrinemo za njega. Vaši psi će se osećati voljeno i zadovoljno, a vi ćete biti ponosni na čistog i srećnog ljubimca. Očekujemo vas s osmehom i otvorenim vratima!